Basis spelregels

EENVOUDIGE JEU DE BOULES SPELREGELS

Dit zijn de basis spelregels. De officiële wedstrijd spelregels voor licentiespelers kunt u vinden op de website van de NJBB

1. Het spel wordt altijd gespeeld door twee teams. Een team bestaat uit één, twee of drie personen. Een team van één persoon, één tegen één (tête à tête), elke speler heeft dan drie boules. Een team van twee personen, twee tegen twee (doublet), elke speler heeft dan drie boules. Een team van drie personen, drie tegen drie (triplet), elke speler heeft dan twee boules.

2. Spelers gebruiken stalen boules met een diameter tussen 70,5 en 80 mm. Het gewicht van de boules ligt tussen 650g en 800g. Het but is van hout of plastic en heeft een diameter tussen 25 en 35 mm.

3. Bij het vrij boulen begint het team dat voorop hangt in de penningkast.  In alle andere gevallen wordt door tossen bepaald welk team begint. Er wordt geworpen vanaf de tapijttegels welke aan beide kanten tegen de uitlijn liggen. Tijdens het werpen moeten spelers met beide voeten op de grond blijven.

4. De eerste speler gooit nu het but. Het moet blijven liggen op tenminste zes (6) en ten hoogste tien (10) meter van de tegel. Bij de banen aan de zijkant moet het but bij het uitwerpen, minstens 50 cm meter van de zijkant blijven. Tijdens het spel geldt deze regel niet en is een but of boule uit als die de zijkant raakt.

5. Ligt het but op de goede plaats, dan gooit de eerste speler of een teamgenoot de eerste boule zo dicht mogelijk bij het but. Er wordt altijd onderhands gegooid.

6. Dan is de tegenpartij aan de beurt om te proberen een boule dichter bij het but te krijgen. Daarbij is het toegestaan een boule, van de tegenstander of het but weg te stoten of te schieten (tireren). Ook mag men een eigen boule opstoten. Het team waarvan de boule het dichtst bij het but ligt heeft de leiding ( ze liggen).

7. Het team dat de leiding niet heeft (niet ligt), probeert steeds een boule dichter bij het but te krijgen. Daarbij mag ook het but worden weggespeeld om de eigen positie te verbeteren. Heeft een team geen boules meer, dan mag het andere team met de resterende boules proberen nog meer punten te scoren.

8. Als alle boules gespeeld zijn, krijgt de winnende equipe net zoveel punten als het aantal boules dat beter ligt t.o.v. van het but dan de beste boule van de tegenpartij.

9. Het team dat een speelronde wint, werpt het but weer uit. Het team die het eerst 13 punten heeft is winnaar.

Bâtard

Sportpark "de Schroef"
Prins Hendrikstraat 86
5151 GB Drunen

Telefoon 0416-383918 ,tijdens openingsuren